Stare fotografije na Pivškem

O vsebini

Po nedavni delavnici v Postojni, na kateri smo obdelovali stare fotografije Postojne in Pivke, je to pritegnilo moje zanimanje. Ugotovil sem, da so stare fotografije nekakšen časovni stroj, da ohranjajo zgodovinski in domovinski spomin. Hvaležni smo lahko avtorjem, ki so jih posneli, pa tudi potomcem, ki so jih ohranili. Dokumentiranje starih fotografij in razglednic želi ustaviti čas, ki nam uhaja. Z njihovim zbiranjem in komentiranjem želimo na takšen način beležiti čas od prvih fotografij in seči čim dlje v preteklost je mogoče. Glede na tehnični napredek človeštva je realno pričakovati fotografije naših krajev in ljudi iz konca 19. Stoletja. Sicer pa skupaj raziskujmo, iščimo in ohranjajmo. Marsikaj se je v tem dobrem stoletju spremenilo, nekateri kraji so bistveno drugačni, drugi ostajajo enaki. Prišla je železnica, razvijati se začel avtomobilski promet, gradilo se je in obnavljalo , posadilo se je veliko dreves. Mogoče pa med starimi fotografijami ugledate svoje stare starše, sorodnike. Vabljeni k sodelovanju, da skupaj odstremo to zanimivo plat.

Ernest Margon


 

Za objavljanje smo si v društvu zastavili naslednja pravila:

  • Objavljamo fotografije in razglednice, ki so povezane z območjem Pivke kot pokrajine, ki zajema občine Pivko, Postojno in del občine Ilirska Bistrica (Knežak, Bač, Koritnice in Šembije) in so starejšega datuma /najmanj od slovenske državnosti 1991/.
  • Ob objavi fotografije ali razglednice pišemo o motivu, dogodkih, ljudeh, tedanjem življenju, običajih in navadah. Zbiramo pripombe in komentarje  bralcev spletne strani in objavljamo prispevke, ki pojasnjujejo vsebino objavljenih fotografij in razglednic.
  • Upoštevamo splošna etična načela in se v besedilu izogibamo navajanjem, ki bi lahko koga  prizadela ali imela negativen odmev.
  • Dokumentirana zgodovinska dejstva navajamo objektivno.
  • Trudimo se, da je pisanje ideološko neopredeljeno.
  • Izogibamo se osebnih in družinskih tragedij in ne odpiramo bolečih tem.
  • Spodbujamo sodelovanje ljudi, ki jih tematika starih fotografij in razglednic zanima.

Vse fotografije

Powered by mod LCA